Indata - Nätlista

Liksom komponentlistan kan nätlistan formatmässigt skilja sig från ett CAD-system till ett annat. Slagord skiljer sig, avgränsningstecken och andra specialtecken o.s.v. Man kan utgå från det faktum att nätlistan (och komponentlistan) inte kommer att kunna läsas direkt mellan ett system till ett annat. Då får man använda konverterare som läser den intressanta informationsmängden och som levererar utdata, som kan läsas in i det aktuella systemet.

I grund och botten är det följande information, som är intressant och viktig:

  • Signalnamn är ofta en förutsättning för att göra en kretslösning begriplig och överskådlig. Visserligen genereras automatiskt unika signalnamn i de flesta moderna CAD-program, men en del system kräver att man namnger signalerna för att olika parametrar för nätet skall tas hänsyn till.
  • Förbindelsepunkter för signalen anges med komponentens positionsnummer (pos) och CAD-symbolens bennummer (pin). Schemasymbolens namnsättning av komponentbenen måste helt överensstämma med layoutsymbolens.
  • Logisk information anger vilka komponentben, som är ekvivalenter och utbytbara utan att kretsens funktionalitet förändras. Man brukar kalla detta för pinswap- (äv. pinswop-) information och används för opolariserade komponenter, som motstånd, riktningsobe-roende kondensatorer, men också för kretsar med programmerbara in- och utgångar. När det handlar om komponenter med med ekvivalenta grindar, prata man om gateswap- (äv. gateswop-) information. Varje ändring gjord med pin- och gateswap måste återmatas till schemaverktyget. Denna funktionalitet kallas för backannotering.
  • Nätattribut används för att styra hur känsliga nät ska behandlas, vanligtvis high-speed nät, spänningsnät, klocksignaler osv. Man kan i det fallet betrakta attributen som regler, utöver den generella teknologiuppsättningen. Nätattribut brukar också användas som variabler för att skicka information mellan olika utvecklingsverktyg.